EN
GENEL BİLGİ

GENEL BİLGİ

07

GENEL BİLGİ

Uzay kafes sistemler iki uçlarına konik parçalar kaynatılmış olan ve çubuk olarak adlandırılan çelik boruların, içlerine yerleştirilen cıvatalar ile çelik birleşim kürelerine tespiti yolu ile üç boyutlu olarak oluşturulmaktadır. İmalatın tamamı atölyede hazırlanıp şantiyede montajı yapılacak şekilde dizayn edilmektedir. Sistem boru, küre, cıvata aşık ve mesnet elemanlarından oluşmaktadır.

Uzay Kafes sistem çubukları

Çubuk borularının malzemesi DIN 17100 (EN 10.025) normuna uygun ST37.2 çeliğidir (malzeme no.1.0037). Boru çapları tasarım gereksinmelerine bağlı olarak 42 mm ile 219.1 mm arasında olabilmektedir.

Konik parçalar da borular ile aynı malzemeden yapılmaktadır. 60.3 mm capa kadar olan konikler dolu malzemeden tornalanarak, daha büyük konikler sıcak dövme yöntemi ile şekillendirilmektedir.

Konikler boru uçlarına SG2 tipi kaynak teli kullanılarak ve DIN 8569, DIN 4100, DIN 4115 (EN759, EN 440, EN 758, EN 1668) normlarına uygun şekilde gaz altı (MIG) yöntemi ile kaynatılmaktadır.

Her çubuk, montaj sırasında cıvataların içlerine yerleştirilmesi ve sıkıştırılabilmesi için gerekli delikler ile imal edilmektedir. 60.3mm çapa kadar olan çubuklarda bu delikler borulara, daha büyük çaplarda ise koniklerin yanlarına açılmaktadır.

Konik Tipleri

Boru Tipleri

Küreler

Birleşim küreleri DIN 17200 (EN 10.083) normuna uygun 1040 çelikten sıcak dövme yöntemi ile yapılmaktadır. Küre çapları tasarıma bağlı olarak 60 mm ile 190 mm arasında değişebilmektedir.

Çubukların tespiti için kürelere dişli cıvata delikleri açılmaktadır. Deliklerin adedi, çapları ve açıları uzay sistemin şekil ve diğer özelliklerine bağlı olarak saptanmaktadır. Küreler ile konikler arasındaki temas yüzeyini arttırmak için deliklerin üstünde yüzey düzeltmesi yapılmaktadır.

Civatalar

Uzay sistem elemanlarının birleşimlerinde DIN1654 ve DIN17200 (EN 10.083) normlarına uygun 8.8 veya 10.9 kalitede cıvatalar kullanılmaktadır. Cıvata çapları 12 mm ile 48 mm arasında değişmekte olup dişler DIN 13 ISO tiplerine uygun boyutlardadır.

8.8 kalite cıvatalar 34Cr4 malzemeden olup minimum çekme gerilmeleri 80 kg/mm²,minimum akma gerilmeleri 64 kg/mm ², akmada uzamaları %12’ dir.

10.9 kalite cıvatalar 41Cr4 malzemeden olup minimum çekme gerilmeleri 100 kg/mm², minimum akma gerilmeleri 90 kg/mm ², akmada uzamaları %9’ dur.

Askılar ve diğer çelik elemanlar

Çatı ve cephe kaplamaları ve derelerin uzay kafes sisteme irtibatını sağlayan aşık elemanları ile kolon, çapraz, cephe kuşağı gibi diğer çelik elemanlar I, U, C formlarında veya kutu kesitli St37.2 çelik malzemeden imal edilmektedir.

Konik Askılar ve diğer çelik elemanlar

Mesnetler

Sistemin genel stabilitesini sağlarken ısı değişimi ve diğer nedenlerden oluşacak hareketleri minimize edecek şekilde düzenlenen sabit ve kayıcı mesnetler St-37 veya St-52 malzemeden yapılmaktadır. Mesnetlerin şekil ve boyutları sistem özelliklerine göre çok çeşitli olabilmektedir.

Korozyona karşı koruma

Mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlenen çubuk yüzeyleri tercihe göre aşağıdaki yöntemlerden biri ile kaplanmaktadır :

İstenilen RAL renginde daldırma fırın boya,
İstenilen RAL renginde elektrostatik toz boya,
Sıcak daldırma galvaniz kaplama,
Sıcak daldırma galvaniz üzerine istenilen RAL renginde elektrostatik toz boya.
Küreler ve cıvatalar 15 mikron kalınlığında elektro galvaniz kaplanmaktadır.

Montaj

Uzay kafes sistemlerinin montajı basit el aletleri kullanılarak sistem ve şantiye özelliklerine göre aşağıdaki yöntemlerden biri ile yapılır :

Sistemin tamamı yerde monte edilip vinçle yerine yerleştirilebilir.

Sistemin tamamı kısmi iskeleler yardımı ile yerinde monte edilebilir.
Sistemin bir bölümü yerde hazırlanıp vinçle yerine yerleştirildikten sonra montaja havada devam edilebilir.

Uzay Kafes Sistem Avantajları

Uzay kafes sistemler, eksenel kuvvet taşıyan çubukların üç boyutlu düzlemde düğüm noktalarında birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Çubuk elemanları boruların uçlarına konik parçalar kaynatılarak, düğüm noktalarıda küresel elemanlardan teşkil edilmektedir. Boru ve kürelerden oluşan sistem birbirlerine cıvatalarla bağlanır. Kürelerden çıkan dikmelere I,U,C veya kutu kesitli profillerden üretilmiş aşıklar bağlanarak sistem kaplamaya hazır bir hale getirilir.

Uzay kafes sistemlerin bazı avantajları aşağıda belirtilmiştir.

Uzay kafes sistemler iki doğrultuda üç boyutlu olarak çalıştığından dolayı geniş açıklıklarda ekonomik çözümler sağlar.

Uzay kafes sistem ile 100 m 'ye varan açıklıkları kolonsuz geçmek mümkün olabilmektedir.
Uzay kafes sistemler mesnet yerlerinin seçiminde geniş bir esneklik sağlar, çeşitli geometrideki alan ve hacimlerin kapatılmasında uygun çözümlere imkan tanır.

Prefabrike elemanlardan oluştuğundan imalat-montaj süreleri kısadır.Yatırımcıya bir an önce faaliyete geçme imkanı sağlar.
Yapılan imalat prefabrike elemanlardan oluştuğu için uzak mesafelere ulaşımı kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Beton prefabrik ve çelik konstrüksiyon yapılara göre daha hafiftir. Dolayısıyla temel ve kolon boyutlarında ekonomi sağlayacaktır.

Diğer taşıyıcı sistemlere göre daha hafif olması, üzerine alacağı deprem yüklerinin az olması sebebi ile deprem bölgeleri için uzay kafes sistem çatı konstrüksiyonlarını vazgeçilmez kılmıştır.

Dekoratif görüntüsünden dolayı asma tavan ile kapatılması gerekmez.
Elektrik , ısıtma ve havalandırma sistemleri için ayrıca bir ilave taşıyıcı sistem gerektirmez.

Dekoratif yapısından dolayı aydınlatma yapılarında kullanılmaya çok elverişlidir. Cam yada polikarbonat türü şeffaf kaplamalara taşıyıcılık yapar.

Uzay kafes sistem mimari çözümleri çok farklı alternatifler sunmaktadır.Piramit,üçgen,tonoz,kabuk ve silindirik yapılar vb.

ÇELİK ÇATI

Binaların çatı bölgesinde beton ya da ahşap yerine çelik kullanılmasının pek çok avantajı vardır. Öncelikle kolay izolasyon sağlaması nedeniyle çelik çatı sistemleri tercih edilmektedir. Ayrıca, çelik çatı'nın sağladığı geniş hacim sayesinde kullanılabilir alan da artmaktadır. Tadilat ve değişiklik yapmak için de çelik konstrüksiyon çatı sistemleri kolaylık sağlamaktadır. Şantiye ya da atölyede imalatı gerçekleştirilen parçaların montajı hızlıdır. Diğer yapı sistemlerine kıyasla çoğu zaman hava koşullarına rağmen montaj devam edebilir. Bu nedenle inşaat süresi kısadır.

Özellikler :

Maliyeti uygundur.
İzolasyonu kolaydır.
Yapıya estetik görünüm katar.
Kullanılabilir hacmi arttırır.

HIZLI MONTAJ

Genelde parçalar atölyede hazırlandığı için şantiyede çok uzun çalışmalar gerekmez. Parçaların takviyesinin gerekliliği durumunda takviyesi kolay ve hızlıdır. Malzeme ısrafı düşüktür, yapının herhangi bir neden ile sökülmesi gerekliliğinde işlem hızlı olacaktır. Sökülen sistem başka bir yerde çok az kayıpla tekrar aynı malzemelerle inşaa edilebilir. Büyük açıklıkların olduğu sistemlerde diğer yapı malzemeleri ile geçilemeyen mesafeler çelik ile rahatlıkla geçilebilmektedir. Yapının inşaa edileceği yükseklik ve bazı yapı sistemleri dışında doğru ve iyi yapılmış bir tasarımda iskele gereksinimi duyulmadan montaj yapılabilir. Atölye ortamında şantiye hızı göz önüne alınarak yapılan imalat tamamlandıktan sonra, şantiye'de montajı yapılır. Montajda ana ilkemiz tüm sistemin civata buton bağlantısı ile kurulumudur. Galvanizli çelik malzemeden üretilmiştir. Uygulanan yalıtım tekniği sayesinde su ve korozyondan binanızı korur, yangın güvenliği en üst seviyede olması nedeniyle yapınızın uzun ömürlü olması sağlanır.

NEDEN ÇELİK YAPI ?

"Neden çelik yapı ?" günümüzde sıkça sorulan bir sorudur.Çelik yapının betonarme yapıya tercih edilmesinin ardında çesitli sebepler vardır. Hızlı imalat, depreme dayanıklılık önde gelen sebeplerdir. Çelik konstrüksiyon yapı, afetlerde can ve mal kaybını azaltır, güvence sağlar. Çelik fabrikalar, sanayi yapıları, spor tesisleri, hangarlar, depolar çelik konstrüksiyon'un sık kullanıldığı yapılardır. Projenin ihtiyacına göre hafif ya da ağır çelik tercih edilir. Sanayi tipi inşaatlarda genelde ağır çelik tercih edilir bu sayede taşıma kuvveti sanayi ihtiyaçlarına uygun olur. Çelik üretimi kontrol altında yapıldığı için güvenlik katsayısı yüksektir. Çelik malzeme elastisitesi, ahşaptan ortalama 20, betondan ortalama 10 kat daha büyüktür.

Yüksek mukavemeti nedeniyle malzeme gideri az olmaktadır. Malzemenin azlığına paralel olarak yapı ağırlığı düşmekte ve nihayetinde yapıya daha düşük bir kesme kuvveti etkimektedir. Yani daha düşük bir deprem yükü anlamına gelmektedir. Ayrıca esnekliğin yüksek olması nedeniyle eğilme dayanıklılığının gerektiği yerlerde de uygun sonuçlar almak mümkündür. İnşaatlardaki belirsizlikleri, sürekli uzayan yapım sürelerini, maliyet artışlarını, kalifiye eleman sıkıntısını ve benzeri sorunları yok eder. Ayrıca çelik yapının topraklama özelliği sayesinde yıldırım riski taşımaz. Son olarak çelik yapının sağlık açısından önemine değinecek olursak. Doğal ortamlarda var olan manyetik alan etkisini azaltmayarak uzun yıllar vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Yüksek ısı ve ses yalıtımı sayesinde sıcak, soğuk ve ses gibi dıs etkilerden etkilenmememize yardımcı olur.

03